Blog

11/02/2022

És un bon moment per fer els deures amb Hisenda

Si definíssim immobiliària a primer cop d’efecte, ens vindria al cap d’una forma directa i a vegades molt realista, aquelles empreses que es dediquen a obrir i tancar portes de pisos per rebre una comissió. 

 

Des d’On Viure, tenim una visió molt diferent del que és una Immobiliària. On Viure fa un acompanyament als clients buscant sempre el seu màxim benefici i aprofundint en temes d’actualitat per tal d’assessorar i ajudar als clients i que prenguin les decisions mes adients amb les seves propietats. 

 

Es en aquest marc, que avui i després d'anys treballant conjuntament, us presentem un dels nostres col·laboradors, Esaú Alarcón,  que està d’actualitat per haver guanyat el cas al TJEU del famós model 720. Dins d’aquesta entrevista, donarà respostes vinculades a les inversions immobiliàries i monetàries a Andorra. 

 

Primer de tot volem felicitar a Esaú Alarcón i als altres advocats per haver guanyat el cas al TJEU pel que fa al model 720. Ha estat una feina llarga i dura però amb un bon regust de boca.  

 

  • Qui és Esaú Alarcón García

Advocat establert a Barcelona, soci de Gibernau. 

Professor de la Universitat Abat Oliba CEU.

Doctor en Dret, cofundador de www.fiscalblog.es

Membre del Consell Assessor Institucional de l'Associació Espanyola d'Assessors Fiscals -AEDAF-

Membre del Consell Editorial i columnista de la revista jurídica Iuris & Lex de elEconomista

Columnista en Crónica Global

Corresponent de la Reial Acadèmia Espanyola de Jurisprudència i Legislació

 

Entrevista Esaú Alarcón

 

  • Per que ha valgut la pena i quin era el propòsit? 

 

En primer lloc, haig de dir, amb tota la humilitat, que ni Alejandro del Campo, ni jo, som herois, ni hem aconseguit una gesta digna del “Zorro” o de “Robin Hood”.

Simplement, hem incoat l'inici d'un procediment a través d'un mecanisme legal o, tècnicament parlant, hem participat en unes denúncies que es van formular davant la Comissió Europea enfront de la normativa del model 720 perquè aquest organisme efectués recerques i iniciés un procediment d'infracció que acabés amb els preceptes que considerés contraris al Tractat de la Unió Europea.

En el meu cas, el propòsit ha estat totalment acadèmic o, si es vol, d'una voluntat tècnica de mantenir l'ordenament jurídic purificat, net de normes contràries als més elementals drets, principis i llibertats. Si ha valgut la pena? Moltíssim. He conegut a grans amics per culpa d'aquest maleït model. A més, he aportat tranquil·litat a molta gent que resa per mi cada setmana. Això no es paga amb diners.

 

  • Fent una mica de memòria, que suposava el 720 per als estrangers residents a España?

 

Por, inquietud, inseguretat, problemes psicològics en assabentar-se que s'havien oblidat presentar un formulari informatiu i que aquest error podia portar conseqüències desproporcionades.

 

  • Enfocant el tema a Andorra, tot i no ser Andorra país membre de la UE, com afecta la sentència a aquelles persones que tenen inversions a Andorra?

 

La sentència és plenament aplicable a Andorra perquè la conclusió de Luxemburg és que la norma espanyola ha soscavat la lliure circulació de capitals, que és una llibertat de la qual no sols es beneficien els ciutadans europeus sinó també els que resideixen en territoris tercers. És una cosa indiscutible avui dia.

 

  • Les persones que durant aquests anys que ha durat el procés ha declarat les seves inversions, hauran de pagar alguna multa? 

 

Si algú ha pagat una multa, que hi haurà casos, ara pot demanar la seva recuperació a través d'un procediment especial. No serà fàcil ni ràpid, però ha d'intentar-ho.

 

  • Aquesta sentència afecta per igual a les inversions monetàries i immobiliàries?

 

Efectivament.

 

  • Que recomanaria a un resident espanyol que té inversions a Andorra i que no var complir amb la seva obligació informativa del model? 

 

Doncs el que li diria és que es preveu un canvi normatiu imminent, per adequar la normativa a la sentència pel que, amb l'actual buit legal, és un bon moment per fer els deures amb Hisenda i hauria d'acudir a un assessor per a que li recomanés les opcions que se li obren.

Descobreix ON viure, en un clic!